Skip to main content

Ивайло Батинков: Българските пациенти трябва да бъдат равнопоставени на европейските

Все по-често в Европа се говори за равен достъп до здравни грижи за всички граждани на страните членки. И все по-често става ясно, че България е една от страните, които е на по-ниска скорост в прилагането на новите технологии и терапии. В същото време медицината се развива толкова бързо, че информацията, свързана с нея се удвоява с всяка година. Новите технологии направиха така, че в света почти няма болест, която не се лекува. Как изглежда това през призмата на участник в здравната система? Колко са важни иновациите в медицината? Какви са предизвикателствата пред търговците на едро с лекарства и медицински изделия? И как се влиза в Топ 5 на най-големите дистрибутори в медицината у нас? Говорим по темата с Ивайло Батинков, изпълнителен директор на Топ Хоспитал Сървис, най-бързо развиващата се компания за търговия на едро в медицината на българския пазар.

Г-н Батинков, тази седмица Топ Хоспитал Сървис отбеляза 11 години на един не лек и конкурентен пазар като фармацевтичния. Какво отчетохте като топ постижение през тези години и какво още е на хоризонта?

Топ Хоспитал Сървис е първата най-бързо развиваща се компания за търговия на едро в медицината в България по данни за миналата година. С най-голям ръст сме за 2022 г. и влязохме в Топ 5 на най-големите търговци на едро с лекарства, медицински изделия и медицинска апаратура на нашия пазар. Всичките наши усилия ни се отблагодариха на 10-тата година от развитието ни. Ако някой си мисли, че може да стартира компания вчера и днес вече да има огромните обороти – няма как да стане. Това е процес, който отнема време, изисква ежедневно вдигане на нивото и изграждане на доверие в партньорите. Гордеем се, че сме изцяло българска компания, която покрива най-високите международни стандартии. Гордеем се и, че успяхме да изградим експертен екип и се наложихме като надежден партньор на над 350 клиенти и болници.Ние сме сред най-препоръчваните дистрибутори на здравно обслужване, медицинска апаратура и изделия. Доказали сме добрата си репутация, като ексклузивен представител за България на утвърдени фармацевтични производители. А това ни дава възможност да предоставим на българския пациент едни от най-иновативните медицински терапии и изделия. Този стремеж имаме предвид с името на компанията Топ Хоспитал Сървис – да предоставим достъп до най-добрите услуги. И в рамките на шегата – ставаме на 11, но тепърва предстоят тийнейджърските ни години и още по-бурното ни развитие.

Кои са основните ценности, на които залагате в компанията си?

Равнопоставеността в екипа и грижата за атмосферата вътре в компанията са ни изключително важни. По отношение на външните ни отношения – партньорство, експертиза, добри практики са ключови думи, които за нас са изпълнени със смисъл и действия. Постоянно усъвършенстване и амбиция – това, че влизаме в конкуренция със сериозни международни брандове с много години опит на различни други пазари работи добре за вдигането на нивото ни. Длъжни сме, защото ние сме и съветници на нашите клиенти. Държим ги в течение за новостите, които се появяват. Даваме им решение с какво дадената услуга ще подобри работното им ежедневие и грижата за пациента. Важно е да се отбележи, че нашите клиенти са болниците и здравните заведения, но крайната цел е да подсигурим лечението на пациентите. Надеждност – защото при дистрибуцията на лекарства много важно е да се осигури предвидимост на доставките. Особено при тежки диагнози като онкологичните своевременната доставка е жизненоважен въпрос.

Винаги когато говорим за лекарства и медицински изделия имаме предвид, че хората се обръщат към Вас или болниците, на които доставяте, когато са в крайна нужда. Каква е човешката страна на този бизнес?

Търговията с лекарства е свръхрегулиран бизнес и надценките са предварително определени от държавата. Оборотите са големи, но надценките понякога е минимална, много често не стига дори и 1% от цената на лекарството. Бизнесът с лекарства е доходоносен, разбира се. Затова и конкуренцията на този пазар е изключителна и това е така в световен мащаб. Що се отнася до човешката страна на бизнеса – когато правим всичко по силите си да осигурим непрекъснатост на доставките за жизненоважни лекарства дори в най-напрегнатите моменти на пазара, защото това е наш дълг и ангажимент. Както казах – надценката ни е 1%, но е важно да сме надеждни през цялото време. Има други ситуации, в които работим на доставна цена от производителя за дадени продукти, за да осигурим достъп до лечение на повече хора. Давам пример със специалните обувчици с шини за диагнозата, позната като „криви крачета“ при бебетата. Изделията са скъпи и искаме да улесним хората, които трябва да ги купят на децата си, за да се избегнат повторни изкривявания при растежа. При медицинските изделия обучаваме лекарите, които ще работят с тях да прилагат добрите медицински практики и предоставяме инструментите, за да могат те да изпълняват съответните операции. Това ни позиционира като част от веригата за по-добра грижа за пациента, а не само като доставчик. Когато говорим за скъпите тазобедрени стави, от които много възрастни хора имат нужда – случвало се е и да даряваме, когато пациентът не може да си я позволи. Знаем, че има много такива случаи и не можем да помогнем на всички и да заместим държавата.

Как оценявате стабилността в доставките на лекарства? Често чуваме за недостиг на различни видове лекарства в България, за паралелна търговия. Защо има недостиг на лекарства в България и в Европа?

Причините за недостига на лекарства в ЕС са различни и това беше отчетено наскоро в доклад на ЕК. Като причини се посочват производствените проблеми, неочакваното повишаване на потреблението, проблеми с качеството, регулаторните проблеми и други. Много малка част от пациентите знаят, че цената на лекарствата в България е най-ниска в целия ЕС. По тази причина печалбите на фармацевтичните компании у нас са лимитирани и това е причината да съществува и т.нар. паралелна търговия. Трябва да е ясно,че това не е мръсна дума, тя не е нито незаконна, нито ощетява пациентие, стига нещата да се правят в рамките на закона. А според него може да се изнася, когато нуждите от дадения медикамент в страната са задоволени. Паралелната търговия е инструмент за регулиране на цените, който ЕС стимулира, за да балансира цените в различните страни-членки. Най-скъпите лекарства са в Германия, които в някои случаи са 100% по-скъпи от тези тук. Това е и най-големият пазар за фармацевичните компании, за сравнение България представлява 1/10 от немския пазар. Това е причината търговци от Европа да идват тук и да изкупуват нашите лекарства. Има и друга тенденция – тъй като страната ни не е атрактивен пазар със своите 7 млн. души население, цените са най-ниски и постоянно здравната каса натиска за по-ниски и по-ниски цени, много производители се отказаха да работят в България и затвориха офисите си в страната. Ако те свалят цените си тук, трябва да ги свалят и в целия ЕС. В момента една част от лекарствата, които те произвеждат са на свободния пазар – кой както иска да си ги набавя, а друга част направо бяха дерегистрирани. В дългосрочен план това не е добра тенденция.

Все повече в ЕС се говори за равния достъп до здравеопазване на пациентите във всички страни членки. Как оценявате достъпа на българските пациенти до съвременните достижения на медицината и науката?

Българските пациенти са равнопоставени на всички европейски пациенти и не би следвало да има нещо, което съществува като добра практика в ЕС, но го няма в България. Ние отдавна работим в тази посока и това е и нашето мото Your health is our job (Вашето здраве е наша работа). Достъпът до новите медицински услуги се ограничава от ниския бюджет за здравеопазване всравнение с този в по-развитите европейски страни, както и от по-ниските доходи на българите спрямо тези на средните европейци. Иновациите струват пари. Здравната ни система обаче може да си го позволи и тепърва, надявам се, ще се работи в тази посока. Иначе от гледна точка на здравеопазване, България е една от страните с лесен достъп до здравеопазване. Но този лесен достъп не задължително е висококачествен и високотехнологичен. В България пациентът може след само седмица да бъде на преглед при доста добър специалист, дори професор. Нещо, за което в доскорошния член на ЕС Великобритания например, ще чакате с месеци. Там в спешното отделение може да се наложи да чакаш и по 12 часа. Но там достъпът до иновативни методи и терапии е по-добър отколкото тук.

Има ли начин да се постигне подобрение в тази посока предвид реалностите и различните бюджети на страните в ЕС за здравеопазване?

Да, и има начин да се постигне добро ниво с правилно разпределение на ресурсите от бюджета и от НЗОК. Има и друго важно в тази цел – доброволното осигуряване, което дава достъп именно до иновативната медицина. НЗОК не трябва да се възприема като единствен източник на финансиране. Тук все още не възприемаме допълнителното здравно осигуряване или застраховката като нещо необходимо, когато става дума за здраве. В същото време каското за колата например, е доста разпространено. Трябва да преосмислим това, защото общата годишна сума за допълнително здравно осигуряване е три пъти по-малко, отколкото средното каско. Съществуват и различни застраховки, които допълнително могат да финансират здравеопазването. Друг проблем е, че държавата плаща по-ниска здравна вноска за държавните служители спрямо тези, които частният бизнес плаща за своите. Но накрая на деня и едните, и другите трябва да получат еднакво добро лечение. Има какво да се препрограмира в много посоки.

Кои са новоститите и тенденциите в грижата за пациента в международен план?

Науката се развива бързо и 2023 г. вероятно ще донесе още открития за по-добро здраве и качество на живот. В международен план в момента се набляга на генетичните тестове и изследвания, които да определят типа на заболяването спрямо пациента. Тези тестове всъщност подсигуряват взимането на решение за прецизно лечение – така са и известни в мецидината – precision therapy. Има също тест за рак на гърдата, който може да спести химиотерапията на много пациентки след като те са оперирани. Това е бъдещето – да не се дават лекарства на пациенти, които нямат нужда. Car T-cell терапия е също една от новостите в медицината, на която се възлагат много надежди и по която работи и нашата компания. Най-общо идеята е собствената ти имунна система да те излекува с помощта на науката. Когато човек има заболяване се взима кръв от пациента, изпраща се в лаборатория и се програмират белите кръвни телца да убият неговото заболяване. В момента в Европа този метод се налага като лечение на левкемия. Работим в посоката това иновативно лечение да бъде прилагано в две болници в България и се надяваме на подкрепа.